Бекон, сосиски, сардельки, ковбаси та шинка приносять в людський організм канцерогенні речовини
Більшість харчів, які щодня потрапляють до столу сучасної людини, не лише не приносять організмові особливої користі, а й спричиняють важкі захворювання. Такого висновку дійшли дослідники з Каролінського інституту в Стокгольмі (Швеція).
Оособливу нелюбов учених заслужили продукти з переробленого м’яса, зокрема, бекон, сосиски, сардельки, ковбаси та шинка. Адже, крім прихованих жирів та «поганого» холестирину, ці продукти приносять в людський організм канцерогенні речовини.
По сосисці щодня — і ви в лікарні
Шведські учені проаналізували 15 досліджень, у яких брали участь майже п’ять тисяч людей, і з’ясували, що при збільшенні споживання продуктів з переробленого м’яса на 30 грамів на добу ризик розвитку раку шлунка зростає в середньому на 20–30 відсотків. Іншими словами, для особи з генетично зумовленою схильністю до онкозахворювань може виявитися цілком достатньо однієї сосиски або бутерброда з ковбасою на день, щоб через деякий час опинитися в онкоцентрі. «Наші результати чітко показують взаємозв’язок між підвищеним споживанням продуктів з переробленого м’яса й раком шлунка», — повідомила керівник дослідження Сюзанна Ларсон.
Українські медики підтримують думку шведських дослідників. За словами головного онколога МОЗ України Ігоря Щепотіна, у 35 відсотках випадків злоякісні новоутворення спричинені саме неправильним харчуванням пацієнтів. Жирна їжа, відсутність у раціоні овочів та фруктів, «перебір» із консервантами, барвниками й ароматизаторами — все це може призвести до раку шлунка й дванадцятипалої кишки.
Як налогошує головний онколог Чернігівської області Володимир Зотов, людям краще виключити зі свого раціону сосиски, ковбаси й інші продукти з переробленого м’яса, а також паштети й інші консерви (як магазинні, так і домашнього виробництва). Особливо ця засторога стосується чоловіків та жінок, чиї близькі родичі (батьки, рідні брати й сестри) хворіли на рак.
У ковбасі — нітрити, у шинці — токсини
На думку Сюзанни Ларсон, підвищена канцерогенність ковбаси, шинки й аналогічних продуктів пов’язана з їхнім складом та процесом приготування. Ні для кого не секрет, що виробники додають у ковбасу нітрати та нітрити, щоб надати непривабливому сірому продуктові апетитного рожевого кольору та вберегти фарш від швидкого псування. Небезпечність нітратів полягає в тому, що вони за певних умов можуть окислятися до нітритів — солей азотистої кислоти, отруйних для людського організму.
Учені давно довели, що нітрити «запускають» у живих тканинах такі процеси, які призводять до онкопатологій. Й оскільки в організмі нітрити з нітратів утворюються саме в шлунку й кишечнику (дуже рідко — безпосередньо в ротовій порожнині), то насамперед потерпають від отрути органи травлення.
Крім того, деякі продукти з переробленого м’яса містять бензпирен — токсичну речовину, яка утворюється при копченні м’яса. Спроби організму знешкодити бензпирен призводять до утворення іншої, ще токсичнішої, речовини, спроможної безпосередньо ушкоджувати ДНК. Постійна «дружба» з цими канцерогенами може перетворити цілком здорову людину на онкохворого...
Найцікавіше, що бізнесмен, який любить поласувати шинкою і завжди купує найдорожчу ковбасу, має такі ж шанси почути від свого лікаря діагноз «рак шлунка», що й студент, який щодня снідає (а часом — ще й обідає та вечеряє) дешевими сосисками. Із групи ризику випадають тільки шанувальники натурпродукту, які виловлюють шматочки свинини з борщу або витягають із казанка тушковану курячу гомілку. Оброблене у вологому середовищі свіже м’ясо (пропарене, варене, тушковане, але не смажене) є найкориснішою альтернативою для м’ясоїдів.
Худнеш без причини? Бігом до онкоцентру!
Рак шлунка рідко діагностується в абсолютно здорових людей, які ніколи не мали жодних проблем зі здоров’ям. Найчастіше ця онкопатологія «народжується» після тривалого шлункового захворювання. «Занедбаний» гастрит, багаторічна хронічна виразка, поліпи шлунка, інфікування бактерією «хелікобактер пілорі» — всі ці болячки можуть створити ідеальні умови для появи злоякісної пухлини в шлунковому «мішку». Тому всім пацієнтам гастроентеролога треба, по–перше, своєчасно лікувати той же гастрит, не «запускати» виразку до операбельного стану й радикально боротися з поліпами. А по–друге, кожен хворий має звертати увагу на зміну попередніх, вже добре знайомих шлункових чи виразкових симптомів. Якщо до традиційного болю приєднуються нові неприємні відчуття, треба йти на прийом до онколога.
Источник: UNIAN
Комментарии